Blog

10 november 2013

Ook in uw bedrijf werken mantelzorgers
(en ja, dat zijn ook mannen)

Mantelzorg is niet meteen een sappig onderwerp voor bij de koffieautomaat op de werkvloer. En zeker niet binnen bedrijven waar vooral mannen werken. Vrouwen zorgen tenslotte het meest, toch? De Groot Installatiegroep, een toonaangevend installatiebedrijf met negen vestigingen en 380 werknemers –ontdekte dat een op de tien monteurs thuis mantelzorger is.

Ook stoere monteurs zorgen thuis

Steeds meer bedrijven buigen zich over de vraag of (ja) en hoeveel van hun werknemers mantelzorger zijn. Dat gaat niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen. Want uit onderzoeken blijkt dat 1 op de 8 werknemers gemiddeld meer dan twee werkdagen zorgt voor een ander. Zoveel zorg is voor de meesten te zwaar, constateerde Werk & Mantelzorg.

“We dachten: bij ons werken 380 medewerkers, daar moeten mantelzorgers tussen zitten. Als wij iets meer voor hen kunnen betekenen dan doen we dat graag”, zegt Irma Timmer, hoofd personeelszaken van De Groot Installatiegroep in Emmen.

Gaat iedereen zich straks mantelzorger noemen?

Niet elk bedrijf zit te springen om een onderzoek naar het aantal mantelzorgers binnen de onderneming. Stel dat iedere werknemer zich meldt omdat hij af en toe voor een ziek familielid zorgt? Of dat een dozijn mantelzorgers opeens aangepaste werktijden willen?

Timmer: “We hebben een bijeenkomst gehouden met presentaties over wat mantelzorg precies is en wanneer je een mantelzorger bent.”

Na het uitdelen van een anonieme vragenlijst bleken 35 medewerkers thuis voor hulpbehoevende ouders, naaste of andere familieleden te moeten zorgen. “En er zijn meer”, vervolgt Timmer. “Een monteur waarvan we weten dat hij thuis een ziek kind heeft, heeft zich niet eens aangemeld.”

Werknemers regelen het liefst alles zelf

Loopt het nu storm met de hulpvragen over verlof of aangepaste werktijden? Integendeel. Volgens Timmer voelen veel werknemers er weinig voor om hun leidinggevenden te confronteren met de problemen thuis. Of regelen ze het nog prima zelf. Dat komt overeen met het onderzoek van SCP. Mantelzorgers leveren vooral eigen vrije dagen in om werk en mantelzorg te kunnen combineren.

Oog voor mantelzorg is goed werkgeverschap

Mantelzorg wordt nu ook als agendapunt genoemd tijdens de jaargesprekken, vertelt Timmer. De leidinggevenden gaan een training volgen hoe om te gaan met mantelzorgers. “Wanneer een van onze medewerkers de zorg thuis moeilijk met werk kan combineren, kunnen we bijvoorbeeld tijdelijk aangepaste werktijden aanbieden. Of dat iemand minder op projecten gaat zitten en meer op kantoor. Dat is in onze ogen goed werkgeverschap. Voor ons is het belangrijk dat de medewerkers weten dat er een cultuur is waar mantelzorg bespreekbaar is – wat medewerkers er uiteindelijk mee doen, is aan hen.”

Winst? Loyaliteit!

Maar levert de aandacht voor mantelzorg ook in economische zin ‘winst’ voor het bedrijf op? Dat is moeilijk aan te geven, vindt Timmer. Maar, zegt ze, er is wel een ander groot voordeel. “Als wij loyaal zijn naar onze werknemers, zijn zij dat naar ons. Als er een keer in de vakantie overwerk moet worden verricht, of ’s avonds of ’s nachts, zal een medewerker misschien zeggen: ‘Omdat jij goed bent voor mij, ben ik goed voor jou.”

En de erkenning

Wat het wel concreet heeft opgeleverd, is de erkenning ‘mantelzorgvriendelijk bedrijf’ in oktober door Stichting Werk&Mantelzorg. Toch mooi om te noemen bij de koffieautomaat, dit stoere initiatief voor deze monteurs.