11 november 2019
Het ziekteverzuim in de zorgsector steeg in 2018 naar een ‘recordhoogte’ van 5,9 procent volgens de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van EY. Het verloop bleef steken op 15,7 procent. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg, liet in de Volkskrant weten dat dit ‘absoluut zorgelijke’ cijfers zijn, die aantonen dat de sector ‘ziek is geworden’.
Gretha van der Veer: ‘Hoge werkdruk en administratieve last. Dat zijn de twee meest gehoorde redenen als het gaat om verzuim en verloop in de zorgsector. Maar wij zien bij onze klanten dat er nog een oorzaak is: mantelzorg.’
Maar liefst 1 op de 3 werknemers in de zorg is mantelzorger. Een schrikbarend hoog aantal. Gemiddeld is in Nederland namelijk 1 op de 5 werknemers mantelzorger. ‘Juist vanwege hun beroep wenden mensen zich sneller tot zorgprofessionals. Maar het verdelen van aandacht over mantelzorg, werk en privé geeft stress. Het gevolg? Mensen melden zich ziek, gaan minder uren werken of stoppen met helemaal met werken om mantelzorg te kunnen geven aan een naaste’, zegt Heidi Sprekelmeyer.
‘Hier ligt naar ons idee een uitdaging voor de zorg. Om het tij te keren kunnen zorgorganisaties inzetten op het ondersteunen en faciliteren van medewerkers met mantelzorgtaken’ aldus Gretha van der Veer. ‘Dat is minder moeilijk dan veel organisaties denken. Ja, het kost wat. Maar de baten op de lange termijn zijn groot: gezonde en loyale medewerkers.’
Kom daarom nu in actie. Agendeer mantelzorg in uw zorgorganisatie als onderdeel van de werk-privé balans en duurzame inzetbaarheid. De WGV Zorg en Welzijn helpt u graag vrijblijvend op weg. Maak nu een afspraak voor een gratis kennis – inspiratiegesprek.